Articles

HomeExplore Classes

Brazil

Escola da Cidade

A proposal from Brazil, which holds 12% of the planet's fresh water - a renewable but exhaustible resource, if polluted - therefore focuses on water as basis for social interaction and new sources of income. The place chosen is a three gas station complex (which have the same owner) located on a roundabout, built on the meeting of two currently channeled streams, also a place signaled by the prefecture as often floodable. The area surrounding the project has two large city hospitals, an overpass with a bus stop of the city’s north-south connection and the headquarters of the samba school that most overcame the São Paulo carnival, named Vai-Vai.

Therefore, the proposal is located in a crowded area of the city, for both cars and people, during the week and on weekends, when there’s rehearsal at the samba school and the neighborhood’s children play in a park under the overpass that flies over the roundabout.

The three stations are explained from right to left, according to their future appropriation: the first, with a capacity of up to 24 vehicles, intends to charge cars as its former auto-parts building turns into the batteries house for the three car-station complex. The second station, at the center of the system, has its space converted into a civic square where citizens can meet to gather around and delight their selves with purchases made at the restaurant (a building adjacent to the complex that were once a rubber shop) or in the organic fair (the former store on the central gas station). The third smaller station also serves as a refueling point for cars, but especially for motorcycles, since the small coverage area.

All the gas stations had their roofing dismantled to the primary structure, where modules were installed: photovoltaic plates, plastic skylights and concrete planters, arranged irregularly to give movement to the covering. The planters are interconnected so the system is fed by the constant rains of the capital and, in addition to functioning as a water sponge at times of storms, the phytopurification plants and the hanging natural sediments filters will return the rain water as potable to the city system. The water treated by the roofing system is offered to the population by a street furniture that propose interaction with the water as splashes, water playgrounds and water mirrors. The surplus water from the system will be used to irrigate the market garden, located on the roof of the fair’s building, where vegetables will be grown and sold to the population, generating income for the complex owners.

These fuel stations of the future seek to respond to the world's ecological shift not only in the consumption of fossil fuels, but also in relationships with the element that creates life, and even today it is constantly wasted and polluted. In this way, the project seeks not to close itself only to the boundaries of the lot, but to function as a starting point for ecological developments for the whole neighborhood and the city.

More designs

Build your Creative Confidence

Online classes from leaders in art & design

Learn More
DesignClass - Interactive classes from leaders in art and design.