DesignClass Articles

HomeExplore DesignClass
Coronavirus Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Jiachua Lu, Peng Kuan Wong, Kinning Li, Rui Liu

Glasgow School of Art

ID: 841

Designer's Choice Award

This design competition is currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your 5 favorite designs. You will need them for voting.

Voting Ends: Jun 22, 2020
ID: 841
Vote Now

- DARK RUNNER -

Inspired by Yin Yang philosophy, the team has attempted to communicate an architectural design idea to confront the coronavirus, and the other pandemic might happen in the future. The shape of the architecture is monumental, and symbolically forms a sense of balance and harmony. The building resonates the lesson we have learnt from this crisis, and presents a new prototype of residential buildings that can provide a safer and healthier living environment.

Since the outbreak of the decease, many countries have fallen in a panic. What is worse is that most of them are lack of medical space and equipment. A hospital was built within two weeks from the ground in China; The UK had to transform an enormous exhibition space into a hospital with a capacity of five thousand beds. However, it will be quite a difficult task for cities that have a dense population such as Tokyo, Hong Kong, New Delhi, to build a large hospital within the concrete jungle. Moreover, the surge of the need for medical equipment would be another burden to their already overloaded health care system.


Therefore, the team has researched and attempted to suggest a new type of residential building that can tackle the raised issue. Inspired by Yin Yang philosophy, instead of helping people forget the pain caused by the virus, we choose to confront the wound and learn from the pain, for the loved ones we have lost as well as for the future crisis we, or our children might face in the future. We have created a monument-like architecture, which commemorates this crisis in shape and maximises health and safety in function. It has a vertical high-rise structure and pluggable terminal block for the medical need. The architecture tries to bring a healthiest and safest community. When a pandemic happens, and citizens are advised to stay home, the building will be enclosed and become a vast machine providing the essential objects and medical treatment for the users.


Taking a reference to sci-fi novels such as the Blade Runner, the interior has been equipped with many futuristic entertainments including a holographic projection. Fresh cooking ingredients, food and bottled water, will be delivered to the receiver beside the door. The door has a body temperature monitor attached. Once an inhabitant detached sick, the individual can signal the core transport plant and wait for the transfer. The bedroom can separate from the living room and transforms to be a fully equipped medical room. Through the core transport plant, the room will be moved to attach a medical station.

Overall, the team has aimed to pay tribute to those who have confronted this invisible war, through the architecture. Learning from the mistakes, we have envisioned a unique residential building prepared to face future pandemics.

Jiachua Lu, Peng Kuan Wong, Kinning Li, Rui LiuJiachua Lu, Peng Kuan Wong, Kinning Li, Rui LiuJiachua Lu, Peng Kuan Wong, Kinning Li, Rui LiuJiachua Lu, Peng Kuan Wong, Kinning Li, Rui Liu

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

Build your Creative Confidence

Join a Class

More Designs

Build your Creative Confidence

Join a Class