DesignClass Articles

HomeExplore DesignClass
Gas Station of the Future Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Natalia Gałęska, Alicja Kowalczyk, Magdalena Różalska

Akademia Sztuki w Szczecinie

ID: 137

Designer's Choice Award

This design competition is currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your 3 favorite designs. You will need them for voting.

Voting ends August 24, 2020

ID: 137
Vote Now

Location

The project is located in Szczecin, Poland.

Green Idea

Green areas in the city are deficit areas. Very often, free spaces are allocated for buildings, and not for creating parks or green areas. The awareness of architects and users themselves is increasing, so more and more people are aware of the important role green areas play in urban tissue, which is why the project has included them, turning asphalt and concrete surfaces into valuable greenery.

Well-designed green areas are places of rest and relaxation, they are a diversification of the urban fabric. Parks, green areas, squares are a nice change in the urban landscape. Therefore, the proposed solution, rich in low and high green, perfectly fits the current and probably future needs of users.

Inspiration

The main inspiration for the project was the need for transformation due to climate change. Considering the fact that the sources of non-renewable energy are decreasing, and the way they are used has a negative impact on our planet, it was decided to transform the gas station into a multifunctional, ecological facility that could adapt to the accelerating economy of the circular cycle. Following the green idea, the project was created with bionics in mind, because nature, which has been evolving for millennia, has the best solutions. In this way, a shape was made, derived from the ginkgo tree, which is endangered in natural positions. The form of its leaves was transferred to the ceilings, and the branches were reflected in columns supporting the top of the building, designed for a green terrace. Openwork clearances in organic shapes contain photovoltaic panels, supporting the acquisition of renewable energy.

Transformation

The proposed transformation from a traditional gas station is primarily to create a green spot in the city. The green utility terrace, available to every resident, seems to be an ideal place for the municipal social garden, relax or party. The garden is also a viewpoint, providing great conditions for meetings outdoors.

Proposed ecological solutions

The designed station of the future assumes the most effective use of renewable energy sources and ecological materials. The green utility terrace significantly increases the biologically active area. Its entire area is covered with low and shrubby greenery. One of the materials used to rebuild the station and create new floors is a board made in technology that completely uses recycled plastic. Such material can be used both indoors and outdoors. The solar panels on the roadway and parts of parking lots will meet the electricity demand of the entire station, so it can be self-sufficient and may even be able to power the surrounding buildings. At the station, you can set up facilities for recycling waste, buying electronics, batteries, bottles, etc.

Natalia Gałęska, Alicja Kowalczyk, Magdalena RóżalskaNatalia Gałęska, Alicja Kowalczyk, Magdalena RóżalskaNatalia Gałęska, Alicja Kowalczyk, Magdalena RóżalskaNatalia Gałęska, Alicja Kowalczyk, Magdalena Różalska

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

Build your Creative Confidence

Join a Class

More Designs

Build your Creative Confidence

Join a Class