DesignClass Articles

HomeExplore DesignClass
Covid-19 Community Memorial Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Jackson Koerber, Toan Pham, Shadooneh Rabii, & Sarah Shahbazi

ID: 1240

Designer's Choice Award

This design competition is currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your 5 favorite designs. You will need them for voting.

Voting Ends: Nov 23, 2020
ID: 1240
Vote Now

The coronavirus had such a severe impact on humanity, safety measures were taken and most of the world requires for masks to be worn. Wearing masks can help prevent people infected with the virus that causes it from spreading.Respiratory droplets produced when an infected person coughs, sneezes or talks can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs- which can often end up taking the symptomatic brunt of the disease. The control of our breathing- whether wearing a mask or a respirator- is central to protecting ourselves and staying safe.
This memorial draws from this concern, and is designed to create a flow of foot traffic paralleling the process of respiration- breathing in air, and carrying out carbon dioxide. Entering the memorial through a large trellis structure emerging from a hill, visitors are given space to facilitate the exchange of grief for reflection and relief—tracing the path of the center oval and canal from a reflecting pool in the trellis enclosure to a sculpture at the far end. For those who would want more time in the memorial, or to admire the surrounding scenery, a separate oval path meets the central one at the far end. From there, visitors curve the hill up and around the space—giving them a vantage point to consider their environment—and curving back to the sculpture and main path. No matter which side they follow, the paths curve back into themselves to exit paths adjacent to trellis, leaving from where they came in.
Our first iteration of the park is to have tall standing pillars with the names of the people engraved on it. But as the project moved on and we discussed more about it and discussed our concept, which was respiration. We saw that the same does not portray the concept and that there was no connection with it. The last iteration of the park was made into two center pieces. At one end is the pool of water with a projection of people who were affected by covid-19 and at the end would be a sculpture as a form of release or to let go. We want the people to travel through the park as would the respiratory system and how air travels through.

Jackson Koerber, Toan Pham, Shadooneh Rabii, & Sarah ShahbaziJackson Koerber, Toan Pham, Shadooneh Rabii, & Sarah ShahbaziJackson Koerber, Toan Pham, Shadooneh Rabii, & Sarah ShahbaziJackson Koerber, Toan Pham, Shadooneh Rabii, & Sarah Shahbazi

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

Build your Creative Confidence

Join a Class

More Designs

Build your Creative Confidence

Join a Class