DesignClass Articles

HomeExplore DesignClass
Covid-19 Community Memorial Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Cui Kang, Qi Jiaqi, & Li yiqi

ID: 1128

Designer's Choice Award

This design competition is currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your 5 favorite designs. You will need them for voting.

Voting Ends: Nov 23, 2020
ID: 1128
Vote Now

Huoshenshan COVID-19 MonumentOur site for this project is located at the riverside of the Nanhu Lake Bridge in Houguan, Wuhan, Hubei Province, China. It covers an area of 2500 square meters. The project connects the Huoshenshan Hospital and the Wuhan Workers' Sanatorium. The main part of the building will adopt the form of concrete pouring, and the entire monument will be displayed in front of everyone in the form of exposed concrete.

We hope that people can have a good experience environment in the monument. It is a complete rectangular structure. The monument consists of two ground planes with different meanings: the upward staircase represents the future and people’s hope. It is close to the river. The sunken square can introduce people into the indoor space better, where you can focus on contemplation and memory, and the form of the sunken square can better the visual effect of the main building better.

The monument is composed of four partitions, hoping to bring people an immersive experience. The four partitions are respectively, the memorial square, the projection room, the contemplation room, and the public space. When people follow the stairs to the memorial square, first there will be a pool, hoping that it can be used to soothe people's mood and calm people's mood; the sinking square and the land itself form a concrete wall with a height difference, which can be used for a detailed description of the epidemic, timeline, major events, etc. It is the main activity space for people in the monument.

The screening room is located in the southeastern part of the monument. It is used to screen documentaries and other films about the epidemic. It is located far away from other areas. It is hoped to provide a quiet viewing environment for the people inside. A sunken semi-open space also helps this space. Sound insulation on the side of the road.
The contemplation room, as the main part of the building, is a 17-meter-high oblique rectangular block. The interior of the building is a red glass curtain wall wrapped with a concrete block full of text, recording the people who sacrificed for the epidemic. The entrance It is a door that opens completely upwards, the width is just the width that people can pass, and it brings a sense of oppression from the space of people. The building itself is a form that is fully opened upwards. The sunlight shines through the interlacing between the red glass curtain wall and the building block, hoping to give people a visual experience of the epidemic in memory.

The westernmost part of the monument is the Public space. We hope it can bring people a somewhat relaxed experience environment. It is composed of two-way stairs, staggered with a rest space for people to sit down, and a small open space between the two stairs As a public space, we also added barrier-free ramps in this space.

Cui Kang, Qi Jiaqi, & Li yiqiCui Kang, Qi Jiaqi, & Li yiqiCui Kang, Qi Jiaqi, & Li yiqiCui Kang, Qi Jiaqi, & Li yiqi

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

Build your Creative Confidence

Join a Class

More Designs

Build your Creative Confidence

Join a Class