DesignClass Articles

HomeExplore DesignClass
Yee Foo (Vincent) Lai & Douglas Lee
Adaptive Reuse Architecture Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Yee Foo (Vincent) Lai & Douglas Lee

ID: 1079

Designer's Choice Award

This design competition is currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your 5 favorite designs. You will need them for voting.

Voting Ends: Oct 26, 2020
ID: 1079
Vote Now

Concept

London is blessed to have a conglomeration of experimental post-war high-rise social housing. It has successfully provided a quick re-housing for the population with its modern modular construction method. These post war housing also encompasses a range of renowned brutalist architecture which are fought for preservation in recent decades. Now, many of these housings are facing threats of demolishing due to poor serviceability, safety and community management. This provoked many developers to flatten the existing estate to build new buildings to tackle the overwhelming London’s housing crisis.

In our proposal, instead of restocking housing by demolishing the current, existing estates should serve as scaffold to building new communities. Existing community density and building proportions will guide the new housing density and structural composition respectively. The proposed housing attachment will revitalize the community life by creating a flexible common space in between the new and existing in the sky. This space aims at recalibrating the social programs relevant for revitalizing the shared community between current estate’s residents and future tenants. We call this the ‘common-sky’ typology. Alton Estate in Roehampton will be used as a testing bed for this new typology.

Adaptability and Deployability

The extended architecture is constructed using a rectilinear structural frame. Echoing a similar floor grid from the original Alton Estate, the new space frame is made up of individual grids of 1.15 meters and 1.2 meters, where it has a vertical capacity of 3 meters. With site deployability being a priority, a gridded frame allows for maximum flexibility when adapting to a new estate across the UK.

Service structure core is a key component to regenerate existing buildings and support additional restocking of new housing units. The proposed service structure cores are made of 1000mm x 500mm aluminum finished steel columns, cladded to the exterior of the building. Embedded within the vertical service structure core are four types of pipes (ventilation, soil, water and electricity cables). To support the residential units services, 500mm gaps are uniformly created between all units floor and ceiling for the horizontal insertion of service pipes.

Micro Public Spaces

In addition to the main public space between the existing housing estate and the new extension, there will be smaller common areas designed for each floor of the new extension. Amenity-based micro public spaces such as community kitchen, shared library, sun-bathing deck, pool table room, etc., will encourage tenants/families to host parties, to engage in a specific activity, or just to casually hang out.

Yee Foo (Vincent) Lai & Douglas LeeYee Foo (Vincent) Lai & Douglas LeeYee Foo (Vincent) Lai & Douglas LeeYee Foo (Vincent) Lai & Douglas Lee

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

Build your Creative Confidence

Join a Class

More Designs

Build your Creative Confidence

Join a Class