DesignClass Articles

HomeExplore DesignClass
Adaptive Reuse Architecture Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Shraddha Dalmia, Shivangi Singhal, & Naina Agarwal

ID: 1072

Designer's Choice Award

This design competition is currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your 5 favorite designs. You will need them for voting.

Voting Ends: Oct 26, 2020
ID: 1072
Vote Now

The intervention in the terrace housing units of Bristol was meant to instil new life into the locality. The new additions implemented have allowed the building to be put to use as a crèche and create a livelier atmosphere in the area.

The site is located in Hassell Drive area of Bristol within the locality of Old Market and Lawrence hill. It is a centrally located residential area with well-connected network of pathways.  The demographic analysis hinted towards this being a residential locality with high employment rate which kept the working population worried for their young children, and hence this project caters to that requirement by converting this abandoned terrace housing to a hub including a crèche, café and retail.

Bristol is a lively city where intermingling of culture happens and everything starting from graffiti to architecture serves as a medium for connection. Thus, the crèche was designed around the concept of connectivity.

The connection in the space was achieved at various levels. At a psychological level the concept was achieved by introducing the theme inspired from sea. As Bristol is a port city, children could relate to the space. At a physical level the internal spaces of the crèche were inter-connected through movement patterns. At a sensory level the spaces were visually connected to make the space look wider.  

The Crèche features activity areas like - Library area, play area, Study area, sleeping area, Stage art, Climbing area, Gardening, etc.  

Every section of the crèche was made such that it tells the story of the sea starting from the port to the ocean floor. All the sections were differentiated by using colours and movement pattern. The colours used were inspired from pastel shades used throughout Bristol which encourages communication.  Minimal amount of partitions was used as the building itself was very constricted. Curves were introduced to resemble the flow of water and to ease the movement. The project retains the initial value by means of the truss as it merges seamlessly with the new design. The wooden truss formed the initial identity of the building and continues to hint towards the heritage.

The design serves the locality and reimagines a defunct place into a bustling social hub to help nurture young lives while keeping close contact with the community. It can also serve as a prototype to rekindle the neighbourhood through careful distribution and design of functions secured through various design elements to achieve connectivity through the space and people.

Shraddha Dalmia, Shivangi Singhal, & Naina AgarwalShraddha Dalmia, Shivangi Singhal, & Naina AgarwalShraddha Dalmia, Shivangi Singhal, & Naina AgarwalShraddha Dalmia, Shivangi Singhal, & Naina Agarwal

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

Build your Creative Confidence

Join a Class

More Designs

Build your Creative Confidence

Join a Class