DesignClass Articles

HomeExplore DesignClass
Adaptive Reuse Architecture Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Rahul Kadam & Nimisha Misal

ID: 1062

Designer's Choice Award

This design competition is currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your 5 favorite designs. You will need them for voting.

Voting Ends: Oct 26, 2020
ID: 1062
Vote Now

Regenerative  community:
The site was selected with the consideration of the heritage value of the abandoned buildings. The complex of the income tax colony is located in Belapur C.B.D, New Mumbai. The city itself was the home of 2 major tribes in the early ages namely Koli (fishermen) and Agri (farmers), with many other small communities which were a part of this city. The fascinating part of this city is that it still has the same essence to it if you dig deep in the city. The complex was designed by the famous architect Raj Rewal.

India is a country with people who are used to having a lot of home made food, clothes, small scale industries which are performed inside of the house. As the city grew the spaces became scares and hence leaving no place for these activities. As observed, there are few necessary activities that are lacking. First factor is the open grounds which are not not found in the area. Second factor is that, there is no farmers market in the area. Third factor is  having small work shop spaces for the home industries. Forth factor is to allow the homeless people to have a place to rest in these structures authored by the NGO’s for a night. So in the morning the place can be used by the community and by the evening the community can help the homeless.

If you consider one module, it has G+2 floors. The ground floor has 4 flats, the first floor has 2 and the second floor has 1 flat. And the remaining spaces are used as terraces. This feature of the module is very helpful for the activities which can be performed here. The idea was to convert this into a community space . So to have that, on the ground floor some of the walls were removed so have a clear space to have workshop and the upper floors were kept the same. The  upper floors could have been used as small workshop areas for activities like making pickles, snacks, teaching and workshops.

To strengthened  the structure, the steel beams and columns were used so as to increase the life span of the structure. The walls which were removed were replaced by the steel columns. This gives a continues space on the ground floor. The original spaces here are interactive, keeping the essence of the traditional houses. Which adds a plus point to the activities.

Overall the idea was to keep the spaces as they are and to add reinforcement so the structures could be used for improvement of the community. Increasing the interaction between the community.

Rahul Kadam & Nimisha MisalRahul Kadam & Nimisha MisalRahul Kadam & Nimisha MisalRahul Kadam & Nimisha Misal

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

Build your Creative Confidence

Join a Class

More Designs

Build your Creative Confidence

Join a Class