DesignClass Articles

HomeExplore DesignClass
Adaptive Reuse Architecture Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Eoin McAuliffe

ID: 1025

Designer's Choice Award

This design competition is currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your 5 favorite designs. You will need them for voting.

Voting Ends: Oct 26, 2020
ID: 1025
Vote Now

This design aims at redeveloping a warehouse that currently sits on the edge of residential and commercial businesses, a fringe point in the suburb of North Perth, Western Australia.  As is far too familiar in the world we live in, the demolition of old buildings to make way for multiple new small houses is all too common in Perth. Houses that are far too small and fail to provide the occupant with usable outdoor space filled with life and greenery. I took this project opportunity to flip the current way of housing design on its head by utilising an abandoned warehouse space to ty and combat this housing issues. The existing warehouse was just that, a brick monolith 40m x 10m with a tin roof, formally used as a car storage space. The chosen design attempts to utilise the buildings existing structure building inward with the walls acting as a boundary. This method allowed me to explore the use of wall setbacks and light voids to fully maximise the interior space. By offsetting the eastern wall, the rooms along that side are able to capture residual and direct sunlight. The corridor space created can then be filled with greenery which allows the occupants to still enjoy a nice view while not losing any privacy to their neighbours.

The main structure of the design utilises a universal steel beam system supporting a concrete slab. The use of steel beams was intended to acknowledge the buildings warehouse nature, continuing that same aesthetic into the future. The design includes two main light voids, one being at the entrance and the second above the stairs. These are both located along the western side and create rooms and spaces within the house which would be otherwise unusable. The light void above the stairs is centralised to flood the front lounge space with sunlight and provide further light to the upstairs hallways. The entrance light void also creates a set back that the master bedroom is able to capitalise on. By opening up this void not only is the courtyard filled with sun, but the master suite is able to fully utilise the private terrace space above. The defining feature of the design is the large double height ceiling above the main living space. As the living area faces north the double ceiling allows the large northern windows to flood the room with sunlight. Even during the coldest winter days, the sun is able to heat the space for hours transforming what could have been a dark warehouse into a light welcoming home. I believe this design is a good example of how architecture can reshape communities using what they already possess and create an environment superior to the alternative.

Eoin McAuliffeEoin McAuliffeEoin McAuliffeEoin McAuliffe

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

Build your Creative Confidence

Join a Class

More Designs

Build your Creative Confidence

Join a Class