DesignClass Articles

HomeExplore DesignClass
Anna Guseva
Adaptive Reuse Architecture Design Competition

+ Grand Prize Winner

+ Designer's Choice Winner

+ Finalist

Anna Guseva

ID: 1009

Designer's Choice Award

This design competition is currently accepting votes for the Designer's Choice Award.
Remember the ID numbers of your 5 favorite designs. You will need them for voting.

Voting Ends: Oct 26, 2020
ID: 1009
Vote Now

THE EVAPORATING SILVER AGE MUSEUM

NEW DRAMATIC CULTURAL LIFE, BREATHED INTO THE REMNANTS OF HISTORIC RESIDENTIAL BLOCK

Saint-Petersburg is the dramatic centre of Russian and World culture. Vyborg has been its quaint ‘satellite city’ for ages, serving a ‘safe haven’ for artists at the turn of the 20th century, the Silver Age.

Despite possessing cultural sites from the Middle Ages to Modernism, Vyborg town now looks desolate, due to the lack of funds to maintain its heritage.

The Evaporating Museum of Silver Age serves as a new cultural City Icon and an engaging Community Centre. With interlaced historic ruins and modern structures, the Museum creates the ‘Bilbao Effect’, thus raising funds to restore the urban and cultural environment of Vyborg.

WITHIN THE SILVER AGE SPIRIT

The Museum occupies the site, reserved for cultural activities. On the site, there are the remnants of a 19th-century residential block that cannot be restored. Thus, they are integrated in the Museum scenario. Potentially, the Museum site is the key point of the city’s Cultural Route between the two shores.

Thus, the Museum building itself, where the old and the new blend together, tells the visitors the drama of the Silver Age cultural epoch, at the turn of the 20th century. It was the time of deep search for Sense in the ancient cultures, and brand-new experiments with artistic forms.

This cultural uplift of the Silver Age ended up quickly, prefacing the 20th-century world tragedies. Still, its artistic heritage and innovations boost modern culture. The Silver Age Museum tells this story. Together with the historic wall remnants, the past evaporates, giving hope and strength for the future.

THE EVAPORATING HISTORIC WALL

The remaining walls of the historic residential block are an active part of the Museum. Historic wall openings, both empty and filled in with modern ‘balconies’, are part of the exhibition scenario. They act both inside and outside, connecting the Museum with the city streets.

The wall ruins at the block corners ‘host’ an interactive playground and a scenic restaurant, adding more cultural value to these spaces.

Within the Museum facades, the scattering historic brick walls gradually ‘rise’, blending with modern structures, and turn into a ‘haze’. The apogee is the giant cantilever, striving upwards and facing the hill park and the remote sea shore.  

ICONIC AND ENGAGING

The Museum is not only a massive cultural icon and a research laboratory, but also a vivid community centre for the citizens’ leisure. Within its historic walls and modern volumes, one can find an open thematic recreation hall, an open cascade depositary, a library amphitheatre, rental workshops with side street access, an educational centre with a transformable stage, a scenic restaurant with the old wall ruins, a concert hall, public cantilever viewpoints, and much more.

The whole space is visually interconnected by the Sun 'rays', leading the visitors from the entrance till the final peak. Everyone has their own way to the ‘daybreak’.

Anna GusevaAnna GusevaAnna GusevaAnna Guseva

PDF Version

View the Listing Sheet PDF
for this submission

View PDF

Build your Creative Confidence

Join a Class

More Designs

Build your Creative Confidence

Join a Class