Articles

HomeExplore DesignClass
Fang Shu
Xiaobai Zhao
Kaiyuan Chen
Yunqing Hu

China

Syracuse University

Read the Judge's Full Design Review

Design Description

The COVID-19 pandemic brought a devastating blow to humankind. The world was forced to step into a new Pandemic Era where people have to learn to co-exist with novel viruses. Viruses like the SARS-CoV-2 are airborne viruses that are highly contagious and transmit through our respiratory system. With the current data, we see that these viruses are easily spread through family members and among local communities, especially apartments that run on central HVAC systems. The Pandemic Era considers the emergence of novel viruses like a recurring natural disaster. Therefore, cities and residential units in the near future are required to be much more equipped and resilient toward novel viruses.
In this new era, our project, Studio Custom, confronts contagious airborne novel viruses by rethinking the traditional home typology, allowing residents to safely quarantine at home with their loved ones without the hassle of needing to go to a designated quarantine station.
Studio Custom takes full advantage of movable furniture with the installation of vertical and horizontal sliders that allow beds to be fully automated, and glass partitions to be moved on command. The standard residential unit includes two bedrooms, three bathrooms, a kitchen, a living room, a hydroponic garden, and an outdoor balcony. During an ongoing pandemic, glass partitions are laid out within the residential unit to divide the programs into three contactless individual quarantine zones. The hydroponic garden which has sanitation fixtures serve as a buffer zone to safely access the elevator area or enter individual quarantine zones. The master bedroom can be split into two zones forming two circulation paths that lead each individual into the living room where they can see each other through similar glass partitions. The additional bedroom can also access the living room through another circulation path through a double door bathroom. The beds used in Studio Custom can elevate in the air to enable a seamless transition from resting space to work stations in the bedrooms, customizable to the users' preference.  
Each living room space is equipped with necessary utensils and cooking stations for each resident. With the glass partitions, residents can safely dine and chat with their loved ones, even eat at the same table. The living room sizes are also customizable to the resident's needs. By sliding the glass partitions, residents that prefer using the living room as the main activity space can negotiate with neighboring users to increase their living room space if others spend most of their time in the bedrooms.
The air distribution is unit zone-based. Linear diffusers bring in fresh air into the three quarantine zones that are then recycled by independent exhaust vents that are filtered and sanitized for discharge.
On pandemic free seasons, the partitions can be folded together to create an open living room space for maximum view and comfort.
Studio Custom rethinks the traditional apartment typology, bringing flexibility into our daily lives, making residential spaces truly dynamic and customizable while staying safe with our loved ones during quarantine times.

Designer(s)

Fang Shu Xiaobai Zhao Kaiyuan Chen Yunqing Hu

Fang Shu
Xiaobai Zhao
Kaiyuan Chen
Yunqing HuFang Shu
Xiaobai Zhao
Kaiyuan Chen
Yunqing Hu

More designs

Build your Creative Confidence

Join a Class