Articles

HomeExplore DesignClass
ANNA RITA EMILI

Italy

altro_studio

Read the Judge's Full Design Review

Design Description

In these global imminent change of life, we propose a new type of dwelling, the semi-duplex. We are thinking of a single-family home, which acts as a refuge and becomes a hypogeum architecture (a typical solution in hot countries), but at the same time a system of automation transforms it into a dwelling, which can emerge on two levels, capable of showing its own identity. Thus we can have flexible and transformable  space in the age were we have to live and work inside our four domestic walls.

During this transformation it oscillates between contrasting spatial conditions. Visible-invisible, above-below, emerging or not, open-closed are all terms which highlight the presence of places, in which the concept alternates between matter and transparency, heaviness and lightness, darkness and light, of immersing and emerging, etc. However, as in all our projects, no one spatial condition prevails over another.

We are talking of an 80 m2, simply shaped, essential house (steel structure, plastic laminate walls, reinforced glass), as essential as the landscape surrounding it. What is highlighted most is the concept of movement. Via this expedient the roof becomes both the base (as it is a crossing place), which is camouflaged within the landscape, but is also a line which compares with the horizon, a flat surface capable of revealing its essentiality. When the walls slide upwards, they can provide spaces of various sizes, as required: a single large space or nine rooms measuring nine square metres each. The floor is also transparent to allow light to penetrate below ground. It features a double, reticular, steel beam between the four pillars, which allows the walls to slide. The roof and the four load-bearing pillars are all made of steel. It is not very thick (10cm), even though it contains a thin layer of earth or sand.

The space underground is divided into nine tiny rooms, with elements acting as containers: two volumes for utilities and one volume for the night area. We decided to place the computer room in the centre of the house, from where the entire system of automation can be managed. Opposite the computer room is an elevator, which enables objects and food to be easily transported.

Designer(s)

ANNA RITA EMILI

ANNA RITA EMILIANNA RITA EMILI

More designs

Build your Creative Confidence

Join a Class